In het Spaanse Menorca hebben onderzoekers op een begraafplaats menselijk haar ontdekt waarop drugs werd aangetroffen. Het haar werd aangetroffen in de Es Càrritx-grot, waar nog zo’n 200 mensen liggen begraven. De ontdekking valt te lezen in een nieuwe studie dat werd gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.
De grot is ongeveer 600 jaar gebruikt als begraafplaats. Dat stopte rond 800 voor Christus en daarom zouden de haren ongeveer 3000 jaar oud moeten zijn. De onderzoekers vonden drie verschillende psychoactieve stoffen. Ze troffen atropine en scopolamine aan en die stoffen veroorzaken hallucinaties. Ook werden er sporen van efedrine gevonden, wat de alertheid verhoogd. De stoffen zijn waarschijnlijk gebruikt tijdens rituelen in de grot waarbij sjamanen betrokken waren.
„Reeds in het Paleolithicum kwam de mens in aanraking met de niet-voedzame eigenschappen van bepaalde planten”, valt in de studie te lezen. „Reeds in het Paleolithicum kwam de mens in aanraking met de niet-voedzame eigenschappen van bepaalde planten”, valt in de studie te lezen. „Interessant is dat de psychoactieve stoffen die in deze studie zijn ontdekt, niet geschikt zijn voor het verlichten van de pijn die gepaard gaat met ernstige paleopathologische aandoeningen waarvan sprake is bij de in de grot begraven bevolking, zoals tandabcessen, ernstige tandbederf en artritis en artrose.”
Eerder bewijs van prehistorisch druggebruik in Europa was gebaseerd op indirect bewijs, zoals afbeeldingen.